В някакъв етап от живота се появяват трудни ситуации – наличие на здравословни проблеми при родителите на детето или други важни за него хора в семейството.

Естествената реакция на родителите е да предпазят децата от тези новини, но това не е добрия начин. Важно е да помогнете на децата да разберат какво се случва и да ги подготвите по-лесно да преодолеят случващото се с любимия им човек, както и евентуално неизбежните трудни моменти, които могат да възникнат.

Важно е да обсъдите с Вашия партньор как да кажете новината на детето и да прецените как би му повлияла. Това зависи от възрастта на детето. Когато е по-малко, то може да се притесни, че и то и другите членове на семейството могат да се разболеят от същата болест.

Използвайте прости и ясни фрази и бъдете честни, когато разговаряте по тази тема с детето. Това не значи, че трябва да му казвате и най-малката подробност.

Опитайте да се справите с тъгата – детето ще ви наблюдава като родители за всички признаци. Обяснете им как това ще повлияе на ежедневието му – например „Татко е болен. Докато оздравее, от утре дядо ти ще те кара до училище и на плуване“. Успокойте ги, че всичко е под контрол и че сте помислили и планирали всичко необходимо за тях.

Имайте готовност за всякакви реакции – детето може да бъде ядосано, гневно или тъжно.

Ако тази тема поражда въпроси в теб, разпознаваш себе си или някой познат, който се нуждае от подкрепа, не се колебай да се свържеш с НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА като набереш 116 111. Не отлагай! Ние ще те изслушаме и подкрепим. НЕ СИ САМ!

 

 

Родителство по време на юношество

Всеки етап от човешкият живот има своите характерни трудности свързани с развитието, които трябва да се преодолеят. През периода на тийнейджърството, могат да се посочат:

 • Формиране на идентичност
 • Самоутвърждаване сред връстниците чрез изграждане на приятелства или противоборство
 • Усвояване на мъжки – съответно на женски роли
 • Възникване и определяне на мотиви за бъдеще професионални дейности

Тийнейджърът се сблъсква с много социални изисквания и роли. Според  Ериксън, това е периодът с най-важно значение в разбирането му за човешкото развитие.

Формирането на идентичност съдържа изминалото развитие на личността и и предстоящото и развитие.

Характерно през този период е високата степен на тревожност при тийнейджърите. Това се дължи на както на физическата промяна, така и на духовната криза – желанието да се отдели от родителите и да намери своята идентичност. Важно пред този период е, детето да бъде подкрепяно и поощрявано от родителите си – те трябва да бъдат присъствени. Когато тийнейджърът се противопоставя на решенията на родителите си, той се утвърждава.

Децата в тази възраст очакват диалог като с големи хора и незнанието на родителите как да реагират, неглижирането и отричането на техните идеи може да доведе до отдалечаване от семейството. Например дете, което вижда себе си като китарист в рок-банда или летец, а проекцията на родителите е да бъде адвокат като баща си е напълно възможно да търси група от приятели, които го разпознават като такъв, какъвто иска то да бъде.   Това обаче от своя страна може да доведе до въвличането в престъпна дейност – например участие в спортни агитки, където детето може да стане обект на насилие.

Юношата очаква разбиране и тогава родителите се превръщат  в авторитет, който би му помогнал в изграждането на неговия собствен.

Детето – юноша намира своята идентичност, когато възприемането му за себе си съвпада с образа, които другите хора имат за него.

Ако тази тема поражда въпроси в теб или си  родител на тийнейджър, не се колебай да се свържеш с НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА като набереш 116 111. Не отлагай! Ние ще те изслушаме и подкрепим. НЕ СИ САМ!

Когато в ролята на родители насърчавате независимостта у децата си, позволявате им да се  учат от грешките си, търпеливо им обяснявате, че неуспеха не е провал, вие им помагате да придобият личен опит. Това от своя страна изгражда у тях увереност, че могат да се справят и самочувствие, че са значими и самостоятелни.

Трябва да бъдете търпеливи и да подкрепяте постоянно инициативите за проява на самостоятелност на вашето дете. Ще се радваме да се запознаете с нашите съвети по темата:

 • Представете му възможност за избор. Това може да бъде например каква дреха до облече, коя шапка харесва повече, коя играчка ще вземе с него. Не пропускайте да го похвалите за това
 • Не пестете време за да научите детето на нещо
 • Поставяйте към детето ясни послания. Например – Утре е събота, ще ходим на басейн. Очаквам след закуска да си готов/а/ с подредена раничка, в която да има бански, очила за плуване и надуваема топка.
 • Важно е децата да имат режим – нещо което да правят всеки ден. Това може да бъде сутрешен или вечерен. Режимът трябва да е ясен – тогава детето ще прави всичко без никакъв стрес. Ако детето е малко и не може да чете – нарисувайте картинки или със забавни лепенки обяснете кое след какво следва.
 • Добре е да разделяте задачите на малки стъпки, като винаги мотивирате и поощрявате детето.
 • Опитвайте се да не критикувате детето, да не го сравнявате с другите или пък да се молите да бъде по самостоятелно
 • Важно е да има честни правила – обсъдете ги с детето и се старайте винаги да ги спазвате
 • Хвалете поведението на детето и бъдете ентусиазирани

 

Една смяна на жилището винаги е съпроводена с много вълнения. В повечето случаи са приятни, разбира се има и причини поради които това се налага.

Ново жилище, ново училище, нови приятели – какво ли ме очаква? Това са обичайните въпроси, които възникват при децата при преместване. Поради факта, че децата са привързани към познатото, необходимо е да им отделите повече време, за да им обясните защо се премествате. Добре е да им разкажете за предимствата, които има новото жилище – по хубави стаи, хубав парк наблизо, басейн, училище, спортна площадка или пицария. Ако е къща – близо до природата, чист въздух, двор, излети в планината.

Важно е честно да обсъдите с детето защо е необходимо това преместване.

Покажете на детето новото жилище като му обясните къде ще бъде неговата стая, направете го съпричастно към някои решения в дома, попитайте го какъв цвят на стените предпочита за неговата стая. В зависимост от възрастта на детето, включете го с някои дейности по преместването, нека само да опакова любимите си вещи, които ще присъстват в  новото жилище.

Обещайте му, че винаги при възможност ще се среща със своите приятели в квартала, а в случай, че преместването е в друг град заедно с него поканете децата на пица преди да отпътувате.

Раздялата между родителите неминуемо се отразява върху детето и въпреки, че то не разбира новата ситуация като възрастните, то я усеща по непознат за него начин. Понякога, когато всички възможности са изчерпани, това е най-добрия изход от една връзка.

Като родители е важно да спестите на детето конфликтните ситуации, които възникват между вас. По този начин ще изградите основа за по-доброто му приспособяване  към промените, които се случват и които го очакват.

Важно е да разговаряте с детето и според възрастта му, да му обясните на достъпен език и по искрен начин ситуацията и че то няма никаква вина за случващото се. Това трябва да се каже ясно и категорично на детето, и комуникацията трябва да бъде от бащата и майката.

Обяснете на детето, че хората се разделят когато липсва любов и разбирателство, и че сте направили всички възможно за  да се подобрят взаимоотношенията между вас като родители.

Бъдете открити с детето, обещавайте му само това, което е възможно и в случай на промяна на обстоятелствата го информирайте своевременно. Детето трябва да е сигурно, че родителите му продължават за са му родители, дори когато раздялата между тях е факт и не се виждат всеки ден.

Демонстрирайте пред детето уважение към другия родител. По този начин засвидетелствате уважението си към самото дете, като не го карате да се чувства в положение да избира кой е по-добър между вас и бившия Ви партньор. Чудесно би било децата да имат добър имидж и на двамата родители. Винаги поддържането на добри отношения с бившия партньор е от значение за бъдещото развитие на детето – по лесно бихте се споразумели за избор на училище, спорт, пътуване или време, което да прекарате заедно с детето.

Винаги, когато се опитвате да наложите свое решение си задавайте въпросите:

 • Това добре ли е за детето?
 • Как ще му се отрази?

Каквато и причина да е предизвикала раздялата с брачния Ви партньор, не допускайте детето да бъде въвличано в конфликта. Често, водени от собствените си егоистични подбуди родителите нарушават позволените граници. Ако усетите, че това се случва при Вас, опитайте се да погледнете на ситуацията от позицията на детето или на брачния Ви партньор.

 

Ако тази тема поражда въпроси в теб, разпознаваш себе си или някой познат, не се колебай да се свържеш с НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА като набереш 116 111. Не отлагай! Ние ще те изслушаме и подкрепим. НЕ СИ САМ!

 

Всяко дете преживява по различен начин травматично събитие.

Травматичните събития могат да бъдат физически и психически и обхващат много аспекти – малтретиране, блудство, сексуално насилие, детето може да е свидетел на насилие в семейството или в училище, родителска раздяла.

Когато говорим за преодоляване на травма от дете, трябва да се отчете, че децата нямат ресурсите на възрастен за справяне. Дете може да бъде наранено от събитие, което възрастен би могъл да не забележи. Прекомерната критичност у родителите, емоционалното пренебрегване, физически дисциплиниращи мерки съчетани с критични забележки в училище и изолиране, могат да предизвикат емоционални и физически реакции у детето. Личната емоционална реакция на детето спрямо някакво събитие и каква е неговата интерпретация на събитието може да го превърне в травма.

Много често необяснимото детско поведение може да бъде свързано с психична травма и в ролята на родители, в случай, че забележите необичайно за вашето дете държание, задължително го запитайте какво се е случило.  В зависимост от възрастта това може да бъде:

 • чувство на тъга
 • чувство за вина и срам
 • затруднения в говора
 • чувство на страх за себе си и за близките си
 • понякога разликата при играта на детето може да покаже наличие на травматично събитие, то се опитва да го преодолее и да промени изхода му през играта
 • затруднена концентрация
 • липса на сън и сънуване на кошмари

Необходимо е време за общуване с детето, осигуряване на спокойна и безопасна среда. В периода на преодоляване на травмата, всякакви промени не са желателни.

Тийнейджърите са в състояние да дискутират чувствата си. Важно е като родител да подкрепяте детето, защото това му дава увереност, че получаването на помощ не е някакъв признак на слабост, и че родителят поема отговорност за неговата сигурност.

Ако симптомите продължават няколко дни, веднага потърсете консултация с детски психотерапевт или психиатър. Един терапевт може да помогне на детето да преосмисли случващото се и своевременната подкрепа, може да прекрати множество негативни ефекти и последици върху бъдещото му развитие.

Ако тази тема поражда въпроси в теб, разпознаваш себе си или някой познат, не се колебай да се свържеш с НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА като набереш 116 111. Не отлагай! Ние ще те изслушаме и подкрепим. НЕ СИ САМ!

Услугата не е активна.

Извиняваме се за причиненото неудобство, но към момента услугата е неактивна.