Хората сме колкото еднакви, толкова и различни. Всеки се отличава със своите собствени предпочитания, интереси, вярвания, таланти и черти на характера. Различаваме се и по начина, по който изглеждаме – като започнем с цвета на очите и стигнем до размера на обувките, които носим. И това е чудесно! Със своята индивидуалност и различия, всеки един от нас допринася за многообразието и пъстротата на света.
Начина, по който изглеждаме, оказва влияние върху това как другите ни възприемат и как ние самите възприемаме себе си. Характерно за тийнейджърството е, че ставаме особено чувствителни и взискателни към външния си вид и по тази причина винаги си намираме недостатъци, за които да се притесняваме. Или сме прекалено високи, или прекалено слаби, намираме се за пълни или не харесваме извивките си.Често, съсредоточавайки се върху недостатъците си, спираме да забелязваме качествата си. Самочувствието ни започва да страда, което се отразява насоциалната ни активност и отношенията ни с другите. Това може да стане причина да носим облекло, което не ни харесва, да подлагаме организма си на непосилни диети, да отказваме занимания, в които тялото ни е изложено показ или да отбягваме общуване с връстници, които считаме, че физически ни превъзхождат.
Понякога пък се присмиваме на чуждите недостатъци или се отнасяме с пренебрежение към някой, само защото изглежда по определен начин, без да си даваме сметка, че така може да накърним чувствата му. Или обратното – възхищаваме се или завиждаме на някой, само защото изглежда добре.
Част от израстването е да осъзнаем, че няма идеални хора. Не се страхувайте да бъдете несъвършени и се гордейте с това, което сте. Научете се да обичате тялото си такова, каквото го е създало природата. Работете върху самочувствието и мисленето си. Обърнете внимание на това, което харесвате в него, отколкото на несъвършенствата му. Ако вие мислите, че сте привлекателни, тогава и другите ще мислят така за вас.
Разбира се, грижата за тялото е много важна. Нашето тяло е домът на нашата душа. И тя ще го обитава през целия ни живот. Затова, погрижете се за него – спазвайте добра лична хигиена, хранете се здравословно, спортувайте, отделяйте си време за почивка, избягвайте вредни субстанции като цигари и алкохол. Това е най-прекия път към поддържане на добър външен вид, тонус, самочувствие и здраве.
Ако си измъчван от притеснения, свързани с външния си вид или търсиш начин да го подобриш, поговори с родителите си или личния си лекар. Те могат да ти дадат добър съвет. 

Не се колебай да се свържеш и с НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА като набереш 116 111 – безплатно и анонимно! Ние сме тук за теб. НЕ СИ САМ!

Често пъти всичко започва безобидно – диета, тренировки, хранителни добавки. Виждаш резултатите в огледалото, самочувствието ти се подобрява, но продължаваш да си неудовлетворен и си поставяш все по-високи изисквания. Устремен към постигане на мечтания образ, увеличаваш часовете за тренировки, за сметка на храненията и други занимания. В един момент обаче, тялото ти не издържа на натоварването и рухва, предава те, а ти оставаш в плен на разочарованието и вината, че не си постигнал това, което желаеш толкова силно. Чувстваш, че си се провалил, но това не те отказва. И всичко започва отначало…
В други случаи, храната е твоето единствено успокоение за тревогите и несгодите в живота. Започваш да губиш контрол над количеството, с което се храниш. Храната временно запълва емоционалните ти празнини, но впоследствие те обзема чувство на вина, срам и разочарование от себе си. Търсиш начини да се отървеш от погълнатото или отново прибягваш към храната, за да се утешиш…
В основата на хранителните разстройства са ниско самочувствие, трудности при изразяване на негативни емоции, злоупотреба с психоактивни вещества, непълноценна връзка с родителите, травматични и кризисни събития в житейската история, които психиката не може да „храносмила“.
Хранителните разстройства се разделят на емоционално преяждане, анорексия и булимия невроза. Много често контролът над теглото показва желанието ни да компенсираме и контролираме други области от живота ни, в които се чувстваме като някой да е отнел контрола ни и ние нямаме власт над съдбата ни.
За съжаление, често хранителните разстройства не се разпознават като сериозен проблем, поради което водят до сериозни здравословни усложнения, които не редки пъти имат и фатален край.
Затова, не отлагай – преодолей притеснението и неудобството и потърси съвет от родител, личен лекар, учител или друг значим за теб възрастен.

Винаги може да се свържеш с НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА като набереш 116 111. Не отлагай! Ние ще те изслушаме и подкрепим. НЕ СИ САМ!

Едно от най-важните неща за подрастващите деца и младежи е да се чувстват приети, да бъдат част от общност, от група, от компания. Да бъдат част от социален кръг, който е различен от семейният, в който ще могат да експериментират, да предизвикват себе си и да откриват нови неща.
Именно в стремежа да бъдем приети, понякога се поддаваме на влияния, които при други обстоятелства не бихме послушали.
Подобна е и ситуацията с употребата на психо-активни вещества при подрастващите. Много често това се случва, не толкова поради силният личен интерес, а заради страха да не бъдем отхвърлени от компанията, да не бъдем нарочени за „загубеняци“, „смотани“, „мамини деца, които не правят нищо без позволението на родителите“. А подобно отхвърляне може да бъде много страшно за една млада детска душа, която все още изследва начините за себеизразяване и открива пределите на личните си граници и възможности.
Важно е да помним, че психоактивните вещества (ПАВ) въздействат директно на централната нервна система и променят възприятията, настроението, съзнанието и съответно поведението на този, който ги употребява.
Често под влияние на ПАВ ни се струва, че сме щастливи, превъзбудени, имаме безграничен резерв от енергия, мислите ни препускат много бързо и в различни посоки, но в същото време, ако имаме възможността да се погледнем отстрани, ще забележим, че движенията на тялото ни са некоординирани, забавени, ненасочени, а начина, по който изговаряме думите и подреждаме изреченията, звучи смешно и неразбираемо. Много е възможно да си попадал на подобни клипчета в интернет пространството, които се разпространяват, с цел осмиване и унижение на заснетия.
Със сигурност си чувал, че ПАВ водят до пристрастяване, но какво всъщност означава това? Това е моментът, в който тялото ни има физическата и психическа необходимост от веществото, което сме употребявали. И когато тялото ни е лишено от него, започват редица неприятни физиологични реакции, които общо се наричат абстиненция. В зависимост от веществото, към което се е развило пристрастяване, физиологичните реакции на абстиненцията могат да варират от емоционално раздразнение и вербална агресивност, до силни и много болезнени мускулни спазми по цялото тяло, световъртеж, загуба на тегло, панически атаки, включително е възможно и да има фатален изход.
Именно заради абстиненцията като телесна реакция, много зависими не успяват да се откажат от употребата на ПАВ, въпреки голямото си желание. Просто не им достигат сили да се преборят с реакцията на тялото, и успокояват тези симптоми, като набавят на тялото веществото, към което е пристрастено. И така се завърта колелото на един омагьосан кръг. Без да се усети, човек вече не мисли за нищо друго, освен за това как да си набавя веществото, за да не изпитва болезнената абстиненция.

Ако тази тема поражда въпроси в теб, или разпознаваш себе си или някой познат, не се колебай да се свържеш с НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА като набереш 116 111. Не отлагай! Ние ще те изслушаме и подкрепим. НЕ СИ САМ!

В условията на пандемия е нормално да се чувстваме притеснени, объркани, дори уплашени за нас и нашите близки. Имай предвид, че ако отделяш много време за четене на информация в интернет и социалните мрежи относно пандемията и вируса, е възможно тревожните мисли и чувства да се засилят, особено ако не подбираш достоверни източници на информация, а спираш поглед върху всеки изписан текст и пост по темата. За да се справим всички по-бързо с настоящата ситуация, ще трябва да следваме общите правила, а именно да мием редовно ръцете си, да носим правилно маска в училище и затворени помещения, да спазваме дистанция и да следваме останалите изисквания, които се обявяват от страна на отговорните държавни институции.
Ако се съмняваш, че имаш симптоми или си бил в контакт с болен човек, веднага уведоми родителите си.
Преди всичко не спирай да правиш нещата, които те карат да се развиваш и да си щастлив. Не спирай да комуникираш с приятелите си! И помни – онлайн обучението не е шега, просто е начин да не губиш знания, докато трае извънредното положение.

Ако заради пандемията се чувствате тревожни, самотни и изолирани, винаги можете да се свържете с НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА като набереш 116 111. Не отлагай! Ние ще те изслушаме и подкрепим. НЕ СИ САМ!

Услугата не е активна.

Извиняваме се за причиненото неудобство, но към момента услугата е неактивна.