В напрегнатото ежедневие, между училището, домашните и извънкласни занимания, децата все повече се оплакват от липса на свободно време, което да посветят на интересни, приятни и разтоварващи за тях занимания. Затова, когато разполагаме с него е важно да го оползотворим по начин, който осигурява почивка на ума и тялото ни и ни помага да възстановим силите си.

Ако си обърнал внимание, повечето деца прекарват голяма част от свободното си време в интернет, социалните мрежи и на телефона и все по-рядко проявяват интерес към движението, общуването лице в лице и заниманията на открито.

Безспорно завладяващ, виртуалният свят обаче не е единствената интригуваща алтернатива за свободното време. Използвай въображението си и помисли за други форми на забавление, които стимулират съзнанието ти и те изправят пред нови предизвикателства. Разходките сред природата, игрите в парка, включването в кръжоци и клубове по интереси, участието в благотворителни акции, посещението на музеи, театри и концерти са само част от възможностите, които не само ще те разтоварят, но и ще те обогатят.

Ако пълноценното и рационално оползотворяване на свободното време е предизвикателство за теб, свържи се с НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА
като набереш 116 111. Ние ще ти помогнем да замениш седенето пред компютъра и телевизора, със също така увлекателни и същевременно полезни за теб занимания за свободното време.

НЕ СИ САМ!

Спортът – без значение дали е индивидуален или отборен може да ти помогне в много отношения. Изгражда увереност, подобрява социалните умения, учи на дисциплина, издръжливост и е чудесен начин за изразяване на емоциите. Не на последно място – разбираш, че загубата не значи провал, а че някъде нещо не е направено както трябва и когато го коригираш – победата е при теб.
Хобитата могат да бъдат много разнообразни и да се променят с годините. Те са твоето средство за развитие на специфични умения, начин за разтоварване и почивка, а също биха могли да подкрепят твоето образователно развитие. Не спирай да търсиш и експериментираш! Единствените ограничения са тези, които сам си поставиш. Посещавай часове по танци, балет, театър, рисуване, пеене, керамика, други фини и груби творчески умения и занимания. Може да помолиш твоите родители заедно да посетите местните читалище, школи по изкуства, спортни клубове и доброволчески организации и да се запознаете с условията на прием и формите на обучение, а също може да попиташ и класният ръководител какви свободно избираеми часове има планирани в училището.
Спортът и хобитата ти дават цел, увереност, стратегии за справяне с трудни ситуации и силна удовлетвореност от постигнатите резултати.
Ако си несигурен и се колебаеш какво занимание за свободното време да си избереш, може да го обсъдим заедно.

Свържи се с НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА
на 116 111. НЕ СИ САМ!

Видеоигрите – какъв по-хубав начин да си прекараш свободното време! Защо като играеш родителите ти все недоволстват и се държат сякаш извършваш престъпление при положение, че всичките ти съученици се занимават със същото? И не е вярно, че „не се социализираш” – покрай игрите в мрежа с приятели, създаваш и нови виртуални познанства. Заедно обменяте такава информация за света, която не можеш да намериш в учебниците, да не говорим за логическото мислене, ловкостта и бързината, които развиваш посредством гейминга.
Да, безспорно видеоигрите са развлекателни, стимулират мисленето и подобряват зрителните ти умения, когато се подбират правилно и практикуват умерено. Несъмнено чрез тях също общуваш и са актуална тема за разговор между приятели, стига да не лимитират другите ти интереси. Някои от тях включват и движение, с което подпомагат развитието на определени двигателни способности, както и други умения.
Но видеогрите не могат да заместят общуването лице в лице, още по-малко спорта, които са необходими за пълноценното ти интелектуално и физическо развитие. Ако се изпусне баланса, геймингът води до пристрастяване. Както при всяка друга зависимост, видеоигрите се превръщат в основен източник на положителни емоции и преживявания. За да се чувства добре, зависимият прекарва все повече време играейки, като всички други отговорности и интереси отиват на заден план. В резултат, взаимоотношенията със семейството, социалните връзки и училищния живот започват да страдат.
Прекомерната заангажираност с видеоигри води и до други негативни ефекти – като например наднормено тегло, вследствие на намаленото движение и изхранване с нездравословни храни пред монитора. Също прояви на агресия при играене на видеоигри със съдържание на насилие и появата на травми от продължителното използване на контролерите.
Ако мислите ти са погълнати от видеоигрите, ако ги предпочиташ пред доскоро любими занимания, ако ти е трудно да контролираш времето, в което играеш и ставаш раздразнителен и нервен, когато се налага да спреш играта, то навярно вече си пристрастен и се нуждаеш от помощ. Не отлагай и потърси съдействие от своите родители, училищния психолог или някой друг значим възрастен или специалист.

Може да се свържеш и с НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА като набереш 116 111. Ние ще те изслушаме и заедно ще потърсим решение. НЕ СИ САМ!

Със сигурност не можем да си представим съвременният свят без интернет и социалните мрежи. Как по друг начин ще се информираме за най-актуалното по света, ще държим връзка с близки и приятели, ще проверяваме разписанието на градският транспорт, или просто ще гледаме любим филм. Разбира се всяко интересно преживяване трябва да бъде заснето, описано и споделено в социалните мрежи така, че да привличаме все повече съмишленици, приятели, харесвания и други ползи. Винаги обаче трябва да имаме едно наум, когато споделяме информация за себе си и да си задаваме следните въпроси:
Познаваш ли този човек, който ти изпрати покана? Не винаги непознатото момче или момиче са тези, за които се представят. Понякога възрастни хора правят фалшиви профили, чрез които да достигнат до лична информация и снимки на деца и младежи, които да се използват за нелегални, незаконни цели или с цел изнудване.
Добре ли е да споделя този пост? Би могло да се случи така, че снимката ти да попадне в неподходящ сайт без дори да подозираш или да бъде използвана като основа за фалшив профил. Понякога това изглежда като шега, докато не се превърне в кибертормоз.
Провери ли си настройките за поверителност? Споделяй информация на места, където можеш да управляваш своята поверителност.
Правилно ли използваш интернет, социалните медии и приложения? Когато се случва така, ти имаш възможност да достигнеш информация, която ти е полезна и те интересува. Тя може да е свързана с обучението в училище, с любимият ти спорт, музика, с местата, които мечтаеш да посетиш, филми или хобито ти. Когато се научиш правилно да използваш ресурсите, които ти предлага интернет – това би ти донесло удовлетворение и вдъхновение.
Ако нещо, случващо се в социалните мрежи те притеснява, сподели с родителите си или някой друг възрастен, на който имаш доверие.

Можеш да се свържеш и с НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА като набереш 116 111. Ние ще те изслушаме и заедно ще потърсим решение. НЕ СИ САМ!

След дългия учебен ден нямаш търпение да се прибереш, за да си поиграеш, да изгледаш любимото си телевизионно предаване или просто да се изтегнеш на леглото с телефона и да прегледаш новите постове на приятелите ти в инстаграм. Вместо това те посрещат с „Не влизай с обувки!”, „Оправи си стаята!”, „Измий чиниите!”… Не стига, че имаш домашни, а сега и това!
Считаш, че поддържането на дома чист и подреден е задължение на родителите ти, но всъщност съвсем не е така. Ако се замислиш ще установиш, че освен да ходят на работа те имат още куп други задължения, в резултат на което са често изморени, изнервени, не им остава време да ти обърнат достатъчно внимание или да направят нещо приятно за самите себе си. Когато грижата за дома е поделена отговорност между всички, които го обитават и всеки допринася с това, с което може, живота в семейството е по-спокоен и приятен. Грижейки се за домакинството заедно, ние се грижим един за друг. И това ни носи удовлетворение и радост, чувстваме се полезни и значими, самочувствието ни расте, както и вероятността да получим одобрение и признание за положените усилия.
Нещо повече, помагайки на другите, ние всъщност помагаме на себе си. Учим се да бъдем по-организирани, по-самостоятелни и по-уверени. Освен че придобиваме умения, които ще са ни от полза в бъдеще, ние се научаваме да ценим труда на другите и допринасяме за семейния уют и разбирателство.
Затова, не чакай повторна покана, а свърши това, за което си помолен от възрастните. Опитай се да го превърнеш в развлечение – пусни си любимата група, докато сгъваш прането, например.Наред с изпълнението на възложените ти задължения, помисли и за други начини да помогнеш и зарадваш родителите си. Направи си експеримент и свършиш нещо, за което не са те помолили. Помогни на по-малкия си брат с домашните, направи кана кафе в неделната сутрин или просто им напиши благодарствена картичка. Ще се изненадаш, колко добре ще се почувстваш!

Ако къщната работа става причина за напрежение в дома ти, ако ти е трудно да се справиш с възложените ти задачи или считаш, че родителите ти те претоварват с тях, свържи се с НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА като набереш 116 111. Ние ще те изслушаме и подкрепим. НЕ СИ САМ!

Услугата не е активна.

Извиняваме се за причиненото неудобство, но към момента услугата е неактивна.