Насилие и форми на насилие

Насилието е една от темите, които всички отбягваме, защото поражда много въпросителни, страхове и като цяло не искаме да мислим за неща, които ни застрашават по някакъв начин. За съжаление, ежегодно стотици деца страдат от различни форми на насилие, които често остават скрити, защото не се говори достатъчно за тях.

Психическото насилие

Психическото насилие е една от най-разпространените форми, и много често дори не се възприема като насилие. То се изразява в отправяне на устни заплахи, обиди, необосновани критики, думи които накърняват личното достойнство, злонамерени манипулации и други устни действия, които предизвикват чувства на страх, вина, срам, самота, безсилие. Много често психическото насилие остава неразпознато от околните хора, защото не оставя физически белези или други материални и видими последици, а единствено оставя отпечатък във вътрешния свят на пострадалия.

Ако разпознаваш себе си или някой познат в някоя от изброените ситуации или преживявания, потърси помощ! Не отлагай! За да спреш насилието ти е необходимо съдействие. Обърни се незабавно към някой възрастен, на когото имаш доверие, училищния психолог, социален работник или друг специалист.
ПРИ НЕПОСРЕДСТВЕНА ОПАСНОСТ, СВЪРЖИ СЕ ДИРЕКТНО С ПОЛИЦИЯТА НА 112.
Свържи се НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕФОННА ЛИНИЯ ЗА ДЕЦА като набереш 116 111. Не отлагай! Ние ще те изслушаме и подкрепим. НЕ СИ САМ!

Можеш да се свържеш с Национална телефонна линия за борба с трафика на хора 0800 20 100!

национална телефонна линия за борба с трафика на хора
национална телефонна линия за борба с трафика на хора